Overlevende overvaller Deurne 3 jaar

GoldiesDEN BOSCH – De rechtbank veroordeelt de 28-jarige Zakaria G. tot 3 jaar gevangenisstraf. G. overleefde als enige van 3 overvallers de overval op juwelier Goldies in Deurne. De juweliersvrouw schoot 2 andere overvallers dood.

juwelierszaak

Op 28 maart 2014 gingen twee overvallers de juwelierszaak in Deurne binnen. Eén van de mannen liep naar de eigenaar van de winkel en spoot met een vloeistof in de richting van diens gezicht. De eigenaar raakte vervolgens in worsteling met de overvallers, die klappen en schoppen uitdeelden. Ook werd de eigenaar bedreigd met onder meer een (nep)vuurwapen. De partner van de eigenaar hoorde het tumult vanuit het kantoor achter in de winkel en zag op bewakingsbeelden wat er gebeurde. Ze beschoot de twee overvallers met een vuurwapen. Zij overleden aan hun verwondingen.

G. werd later aangehouden. Hij kende de overvallers, waarvan er één bij hem in huis woonde. De man ontkent iets met de overval te maken te hebben.

dossier

De rechtbank stelt voorop dat uit het dossier niets blijkt waaruit kan worden vastgesteld dat de man tijdens de overval in of nabij de juwelierszaak was. Maar er zijn wel diverse omstandigheden die erop wijzen dat de man betrokken was bij de overval. Zo bezocht hij de juwelierszaak precies twee weken vóór de overval. Daarnaast blijkt dat één van de twee vluchtauto’s die dag door de verdachte van een kennis was geleend en had de verdachte na de overval de sleutelbos van één van de overvallers in bezit.
De 28-jarige man kon geen aannemelijke en geloofwaardige verklaring geven voor deze belastende omstandigheden. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat zijn verklaring door hem bewust is afgestemd op de inhoud van het dossier om zijn betrokkenheid bij de overval te verdoezelen.

Media-aandacht
De rechtbank is het met de verdediging eens dat de zaak rondom de overval buitengewoon veel media-aandacht heeft gekregen. Gelet op de ernst van het delict is er echter geen reden daarom een lagere straf op te leggen. Daarbij overweegt de rechtbank wel dat deze landelijke media-aandacht vooral is ontstaan doordat de mededaders tijdens de uitvoering van de overval om het leven zijn gekomen. De rechtbank merkt nadrukkelijk op dat de 28-jarige man niet verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de twee overvallers.

De daadwerkelijke uitvoering van de overval en het gebruikte geweld kunnen de man ook niet worden aangerekend. Maar hij moet zich hebben gerealiseerd dat bij een overval op een juwelier niet zelden wapens worden gebruikt. Door ervoor te kiezen mee te doen aan de overval, nam hij voor lief dat de mededaders de slachtoffers met een wapen zouden bedreigen of daadwerkelijk geweld zouden gebruiken. De rechtbank houdt de man hier medeverantwoordelijk voor. Verder weegt de rechtbank mee dat de man eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten. (rechtbankblog)

lees ook

25 maart 2015 Derde overvaller Deurne eis 3,5 jaar

7 januari 2015 Derde overvaller Deurne

29 oktober 2014 Derde overvaller Deurne blijft binnen

14 september 2014 Juweliersvrouw mocht schieten

4 augustus 2014 Derde verdachte Deurne in bewaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.