Pegida demonstratie  nader onderzoek en 6 dagvaardingen 

utrecht2012042700170_thumb.jpgDe demonstranten die op zondag 11 oktober zijn aangehouden bij de incidenten die ontstonden naar aanleiding van de demonstraties in de Utrechtse binnenstad, zijn op één persoon na weer op vrije voeten. Zes personen zijn gedagvaard, twee zaken zijn geseponeerd en naar twee zaken wordt nader onderzoek gedaan.
Gisteren demonstreerde Pegida Nederland op het Vredenburg in Utrecht. Tijdens deze demonstratie ontstond er een confrontatie met tegendemonstranten. De politie herstelde daarna de orde waarbij het nodig was het Vredenburg enige tijd af te sluiten. Bij de ongeregeldheden die ontstonden werden tien personen aangehouden. Na verhoor door de politie heeft de officier van justitie besloten dat negen van de tien verdachten op vrije voeten konden worden gesteld.
Ten aanzien van twee verdachten is de zaak geseponeerd wegens onvoldoende bewijs of omdat het geschil onderling is opgelost. Zes personen zijn heengezonden met een dagvaarding voor zittingen van de politierechter in december. Zij worden verdacht van diverse feiten zoals belediging, verstoring van de betoging, verzet bij de aanhouding, het niet voldoen aan een vordering van de politie, vernieling van een fiets en geweld tegen een paard. In de zaken tegen twee verdachten heeft de officier opdracht gegeven tot het verrichten van nader onderzoek; de politie is op zoek naar de slachtoffers zodat deze aangifte kunnen doen. Een van deze twee verdachten zit nog in verzekering.
Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar mogelijke strafbare feiten door een aantal andere personen aan de hand van de beschikbare camerabeelden. Ook de toespraak van een van de sprekers tijdens de Pegida demonstratie wordt door specialisten van het OM onderzocht om vast te stellen of deze al dan niet strafbare uitlatingen bevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.