10 jaar voor doodslag op kaasboer

beukstraat.jpgUTRECHT – De rechtbank  heeft vandaag een 48-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor doodslag. De verdachte heeft de bejaarde kaasboer Kees Witteveen gedood in diens woning aan de Beukstraat in Utrecht.

Motief onbekend
De verdachte heeft in mei 2014 het slachtoffer, met geweld om het leven gebracht. Het slachtoffer bood de verdachte en diens zwangere vriendin onderdak in zijn woning. Wat de verdachte tot zijn daad heeft gebracht, is tijdens de behandeling van de zaak niet duidelijk geworden.

Forensisch onderzoek
In het onderzoek naar de toedracht van het delict had de politie een vuilniszak gevonden. Daarin zat naast de mobiele telefoon van het slachtoffer ook bebloede kleding van de verdachte. Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut naar het bloed leverde een DNA-profiel op dat matcht met het DNA-profiel van het slachtoffer. De matchkans is volgens het NFI kleiner dan 1 op 1 miljard.

Strafmaat
Uit het strafblad van de verdachte blijkt dat hij vaker voor geweldsdelicten is veroordeeld. De verdachte zit sinds februari van dit jaar een celstraf uit van vijf jaar voor een overval op een woning en verboden wapenbezit. Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank daarmee rekening gehouden. De officier van justitie had een gevangenisstraf geëist van dertien jaar.

Doodslag

De officier van justitie had aan de verdachte echter geen moord, maar doodslag ten laste gelegd. Daar is de verdachte nu ook voor veroordeeld. Het juridische verschil is dat er bij doodslag geen sprake is van een van tevoren beraamd plan. De maximumstraf voor doodslag is vijftien jaar gevangenisstraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.