Bord Pegida demonstratie niet strafbaar

xI-ikAi3-1.jpgDe 32 personen die gistermiddag tijdens de demonstratie in het Hogelandsepark in Utrecht zijn aangehouden, zijn allemaal weer vrij.

Veertien personen zijn aangehouden voor overtreding van de Wet ID waarvan zeven zaken door de politie zijn afgehandeld. Zeven personen zijn achteraf bezien onterecht aangehouden. Tien personen zijn aangehouden omdat zij een bevel van de politie niet hadden opgevolgd waarvoor ze een geldboete hebben gekregen van de politie. Een ander persoon, aangehouden voor vernieling, bleek achteraf bezien ook onterecht aangehouden. Een zaak is nog in onderzoek bij hetOpenbaar Ministerie en betreft een belediging van een agent. Eén verdachte bleek een openstaande boete te hebben. De overige vijf worden verdacht van verstoring van de openbare orde en van de demonstratie en opruiïng tot gewelddadig gedrag tegen de politie. Zij hebben hiervoor een boete gekregen.

Daarnaast is er een bord in beslag genomen met daarop de bekende tekening van Kurt Westergaard in combinatie met een tekst “Islam, ga terug”. Het bord is in beslag genomen op verdenking van ‘aanzetten tot discriminatie of gewelddadig optreden’. Voor deze verdenking zijn geen personen aangehouden. Bij nadere beoordeling is de afbeelding op het bord met de tekst kennelijk gericht tegen de Islam als inspiratiebron voor geweld dat door moslims wordt uitgeoefend. Het bord lijkt gericht tegen een gewelddadige islam. Dit betekent dat het bord, bij nadere bestudering, niet strafbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.