Gelukkig Nieuwjaar

gelukkig nieuwjaarUTRECHT – Van de tachtig aangehouden verdachten die vandaag bij de versnelde afdoening ZSM binnen kwamen, hadden tweeëntwintig zaken te maken met de jaarwisseling. Dit is minder dan de 39 zaken van vorig jaar. In de meeste zaken ging het om vuurwerk en om geweld, veelal gericht tegen de politie. Drie verdachten worden gedagvaard voor de supersnelrechtzitting op 4 januari.

In 13 van de 22 zaken is nog nader onderzoek nodig. In deze gevallen is het nodig om getuigen te horen, beelden uit te kijken of slachtoffers de mogelijkheid te geven zich als benadeelde partij te voegen in de strafzaak om zo te proberen om hun schade te verhalen. Na afronding hiervan zullen ook deze zaken worden beoordeeld. Daarnaast worden nog nieuwe aangiften verwacht, bijvoorbeeld van de brandweer tegen wie in Amersfoort geweld werd gebruikt.

Van de zaken die zijn afgedaan krijgt één minderjarigeverdachte een Halt-straf en twee andere minderjarigen een oproeping voor een taakstrafzitting. Vier meerderjarigen hebben een gewone dagvaarding meegekregen en drie verdachten moeten zich maandag 4 januari verantwoorden op de supersnelrechtzitting in het Utrechtse Gerechtsgebouw. Een man wordt verdacht van wederspannigheid en geweld tegen de politie in Hilversum. Eén wordt verdacht van vernieling van een auto met vuurwerk in Doorn. Een andere man zou vuurwerk hebben gegooid en geweld gebruikt tegen de politie in De Ronde Venen. De zitting begint om 13.00 uur.

Oud en Nieuw gerelateerde feiten zijn misdrijven zoals openlijk geweld, brandstichting, vernieling, mishandeling, geweld, belediging en bedreiging van werknemers met een publieke taak en vuurwerkgerelateerde zaken. Uitgaans- of huiselijk geweld wordt hierbij niet meegeteld, hoewel die feiten veel voorkwamen dit jaar. Net als voorgaande jaren geldt dit jaar een strafverzwaring van 75 procent voor oud en nieuw gerelateerde feiten. Als het gaat om geweld, bedreiging of belediging van werknemers met een publieke taak geldt een strafverzwaring van tweehonderd procent. De officier van justitie hanteert dit als richtlijn en houdt bij de beoordeling altijd rekening met alle omstandigheden.

D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.