Hof veroordeelt witgoedverkoper voor oplichting en verduistering

565656ARNHEM – Het gerechtshof veroordeelt witgoedhandelaar M.U. veroordeeld voor de oplichting van klanten en verduistering van de vooruitbetaalde koopsom tot voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf. Ook zal hij de benadeelden schadeloos moeten stellen. De feiten dateren uit de jaren 2009 tot en met 2012.

De feiten

De handelaar had indertijd een reparatiebedrijf voor huishoudelijke apparaten onder de naam Arnhemse Witgoed Centrale. Daarvoor kwam hij bij klanten thuis en verkocht hij hun een nieuw apparaat als dat volgens hem niet te repareren was. De koopsom moest steeds vooruit worden betaald. De bestelde apparaten werden echter nooit geleverd en klanten, die informeerden en hun geld terug wilden, werden aan het lijntje gehouden. In 2012 ging de handelaar failliet en bleek al het geld te zijn verdwenen. Er werd geen administratie aangetroffen.

De procedure bij de rechtbank

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor het plegen van oplichting van klanten en verduistering van het geld. De rechtbank achtte oplichting niet bewezen, maar wel de verduistering. Daarvoor legde de rechtbank een werkstraf op van 240 uur en een gevangenisstraf van 6 maanden, geheel voorwaardelijk. Ook moest het geld aan de klanten worden terugbetaald.

Het hoger beroep

In hoger beroep heeft de advocaat-generaal gevorderd dat de verdachte voor verduistering veroordeeld wordt tot dezelfde straf die de rechtbank hem heeft opgelegd.

Het hof acht in vier gevallen oplichting bewezen. Bij die vier klanten heeft verdachte zich niet alleen voorgedaan als een betrouwbare handelspartner, maar gaf hij bovendien in het gesprek met hen een leugenachtige voorstelling van zaken over voordelen, die hij bij zijn leveranciers zou hebben bedongen. Op die manier bracht hij deze klanten ertoe met hem in zee te gaan en de koopprijs vooraf aan hem over te maken. Daarnaast acht het hof de verduistering bewezen van de koopsom, die  veertig andere klanten betaalden voor hun bestelling.

Het hof legt de handelaar evenals de rechtbank een werkstraf op van 240 uur en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf  van 6 maanden. Ook moet hij aan zijn benadeelde klanten hun geld terugbetalen. Bij deze feiten zou in beginsel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passen, maar – zo overweegt het hof –  het opleggen daarvan zou wel eens de kans kunnen verkleinen dat verdachte de slachtoffers schadeloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.