OM in hoger beroep doodrijder A2

nl-a2UTRECHT – De officier van justitie van parket Midden-Nederland tekent  beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak van de dodelijke aanrijding op de A2. De rechtbank legde drie jaar celstraf op; het OM had acht jaar onvoorwaardelijk geëist.

Het ongeval vond plaats op 30 december 2015 op de A2 ter hoogte van Maarssen. De 46-jarige verdachte reed onder invloed van speed met een zeer hoge snelheid in op een auto met daarin vier volwassenen en drie kinderen. Een van de volwassenen kwam te overlijden, een aantal andere inzittenden raakte zwaar gewond.

De rechtbank merkte in de uitspraak het gedrag van de verdachte aan als een overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet: het is aan zijn schuld te wijten dat het verkeersongeval heeft plaatsvonden. De verdachte wilde een botsing met de vangrail voorkomen, had door de hoge snelheid waar hij mee reed geen tijd om te remmen maar had geen opzet op de aanrijding.

Het Openbaar Ministerie kan zich niet vinden in het oordeel dat er geen sprake is van voorwaardelijk opzet. De verdachte heeft meerdere signalen dat zijn snelheid tot ongelukken zou leiden genegeerd, hij heeft niet afgeremd en is vol gas blijven geven. Hiermee heeft hij volgens het Openbaar Ministerie de kans aanvaard dat door zijn handelen een aanrijding zou plaatsvinden met mogelijk dodelijke afloop. Gezien de andere kwalificatie en de veel lagere straf, wil het Openbaar Ministerie deze zaak voorleggen aan een hogere rechter. De raadsman van de verdachte heeft laten weten vandaag ook hoger beroep te zullen instellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.